"Sometimes you'll find yourself in the middle of nowhere and sometimes in the middle of nowhere you'll find yourself." 

Meant4Life in Lapland – Back to (your) nature

(Her)vind jouw eigen natuur in het magische rijk van de Laplandse Sjamaan tijdens dit 8 daagse avontuur 200 km boven de poolcirkel!


Wil jij:
 • De ongerepte natuur van Fins Lapland ontdekken?
 • Op een actieve, authentieke en niet-toeristische manier?
 • Weer rust, energie en balans terugvinden die past bij jouw natuur?
 • Hoog boven de poolcirkel?
 • Met een realistische kans het Noorderlicht te zien?
Ga dan mee op dit magische avontuur! (Flyer en Foto's)

“Meant4Life in Lapland” is een actieve 8 daagse reis die georganiseerd wordt in de omgeving van Muonio (Lapland) in samenwerking met de lokale organisatie Keimiön Koukkaus.

Muonio ligt 200 km boven de poolcirkel en wordt ook wel “The home of the happy people” genoemd, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat in Muonio de gelukkigste en gezondste mensen van heel Finland wonen.

Keimiön Koukkaus wordt gerund door Jari Rossi en het betekent letterlijk “stoppen bij Keimiö”. De naam is ontstaan toen Jari als gids werkte voor het nabijgelegen Jeris hotel. Zijn enthousiasme over de omgeving zorgde ervoor dat hij vaak afweek van de standaard routes en deelnemers meenam naar het schiereiland en fjell (berggebied) Keimiö.

Jari Rossi is opgegroeid op deze plek en zijn familie leeft hier al vanaf de 19de eeuw. Hij heeft de oude tradities voorgezet en leeft als sjamaan, traditioneel visser, verhalenverteller, natuur kok, wildernis gids en jager.

Op “magische” wijze zijn Keimiön Koukkaus en Meant4Life met elkaar in contact gekomen en hiermee de kans om samen mensen de bijzondere, nog grotendeels ongerepte natuur en gebruiken van Fins Lapland te laten ontdekken.

Ongerepte natuur staat voor mij voor “tot mezelf komen”, “verwondering en respect voor het leven”, maar ook voor “uit de comfortzone en hierdoor leren en groeien”.

Een bezoek aan dit gedeelte in Lapland en Keimiön Koukkaus laat een impact na die, ook nog lang na de reis, zijn uitwerking heeft.

Met de uitspraak “back to nature” ("Le retour a la nature") treed je eigenlijk in de voetsporen van de filosoof, schrijver en componist Jean-Jacques Rousseau. Rousseau concludeert in het boek “Emile, of Over de opvoeding” (“Émile, ou De l’éducation”) dat ieder mens een uniek karakter heeft en vrijheid nodig heeft om zich te kunnen ontplooien, zonder dwang of straf, ver van het stadsleven en in verbondenheid met de natuur.

Adem de schoonste lucht, geniet van echte stilte, aanschouw de mooiste luchten, laat je betoveren door een dik pak sneeuw, voel de rust en kracht in de natuur en word “Happy by Nature” zoals de bewoners van Muonio.
Tijdens de reis word je begeleid door een enthousiast en ervaren team (gedeeltelijk lokale bewoners) gecertificeerd op gebied van o.a. wildernis gidsen, hiken, survival, buiten koken, traditioneel vissen, fysieke training en mentale coaching.

Dit avontuur is bedoeld voor mensen die:
 • Persoonlijk willen ontwikkelen en groeien
 • De grenzen van hun comfortzone willen ontdekken
 • Van de natuur houden
 • Graag actief hun dag besteden
 • Op zoek zijn naar een “once in a lifetime” ervaring
 • Weer in contact willen komen met zichzelf, het leven en de natuur
 • Het authentieke Lapland willen leren kennen
Maar er is nog iets extra’s! Gedurende dit avontuur word je vergezeld door een fotograaf die zorgt voor een waardevolle vastlegging én die jou helpt om het beste uit jouw foto’s te halen.

Wanneer: Van zondag 10 februari tot en met zondag 17 februari 2019 (aanmelding gesloten). Benieuwd naar de plannen voor 2020? Neem dan contact op!

Locatie: Keimiön Koukkaus, Keimiöniemiementie 227, 99300 Muonio, Finland

Programma: *
Dag 1 – “Landen” (aankomst en kennismaking)
De eerste dag is de dag waarop je aankomt in Lapland en staat in het teken van “landen” (letterlijk) en “thuis komen”. Je wordt van het vliegveld Kittilä opgehaald, krijgt je huisje toegewezen en je kan eventueel op eigen gelegenheid te voet de omgeving verkennen en informeel met de andere deelnemers kennismaken.
Wanneer iedereen gearriveerd is en zich “thuis” gemaakt heeft, zal het programma voor de komende dagen toegelicht worden en zal er op een bijzondere wijze verder met elkaar kennis worden gemaakt.
De rest van de avond is vrij en kun je bijvoorbeeld al gaan genieten van de Finse sauna of bij heldere hemel misschien de eerste keer het “Noorderlicht” of de melkweg bekijken?

Dag 2 – “Waar ben ik?” (omgeving verkenning)
“Waar ben ik?” zul je je afvragen wanneer je wakker wordt in een totaal onbekende omgeving.
In de ochtend word je meegenomen in de omgeving van “Keimiön Koukkaus”. Je leert de geschiedenis, de mensen, de gewoontes en de natuur verder kennen. Wie weet leer je ook iets over jezelf?
Één van de oudste gewoontes in dit gebied is vissen en natuurlijk ga je op zoek naar een goede lunch! Jouw “catch of the day” wordt op traditionele wijze bereidt. Dit wordt waarschijnlijk de meest verse, schoonste en meest smaakvolle lunch die je ooit gehad hebt!
Na de lunch bekijk je, samen met de andere deelnemers, op speelse wijze je eigen leven; waar ben jij nu, wat zijn jouw gewoontes en waar zou je in de nabije toekomst naartoe willen?
In de avond start de voorbereiding voor jouw “nabije toekomst”. Je pakt je rugzak in voor de 2-daagse tocht door de wildernis.

Dag 3 – 4 “De reis” (leven in de wildernis)
Vandaag start je met “jouw reis” door het “wilde” leven van Lapland. Te voet (met sneeuwschoenen of sneeuwski’s, afhankelijk van de sneeuwcondities) ontdek je de fantastisch mooie omgeving van Nationaal Park Pallas-Yllästunturi.
Door de magische witte wereld, word je geleid naar een onbemande wildernis hut, waar je blijft overnachten. Tijdens de wandeling doe je niets anders dan genieten van de natuur, de stilte, de frisse lucht, maak je je lunch op een houten vuur en leer je meer over Lapland en haar bijzondere gewoontes.
In de hut eet je, maak je je klaar voor de nacht en kun je ontspannen in de “the best sauna of Finland”! Durf jij een duik in de sneeuw (of misschien wel in het meer) te nemen tussen de sauna sessies?
De volgende dag vervolg je je reis. Voel je één met de natuur, ga van de gebaande paden en ontdek!
Weer “thuis” gekomen in een comfortabele omgeving, mijmer je nog even na over jouw avontuur: “Wat ben jij allemaal tegengekomen tijdens jouw reis?”

Dag 5 – “Rust” (vrije dag)
Er is een tijd van werken en een tijd van rust.
Vandaag kies jij hoe je jouw “rust” dag wilt besteden. Misschien wil je iets doen wat al lang op je verlanglijstje staat? Zoals een sledehondentocht, een rendierboerderij bezoeken, sneeuwscooter tocht, skiën of rustig thuis blijven.
Kies zelf jouw eigen rustmoment!

Dag 6 – “Overleven” (buiten de comfortzone)
Tot nu toe had je het comfort van een warm huis, maar het leven bestaat niet alleen uit comfort en je kunt te maken krijgen met obstakels.
Hoe overleef jij in (jouw) natuur?
Je gaat vandaag op pad en ontdekken hoe het is om in winters Lapland te overleven.
Hoe vind je je weg door de sneeuw, hoe houd je jezelf warm onderweg en zorg je voor eten? En hoe overnacht je in de sneeuw(hut)?

Dag 7 – “Aan alles komt een einde” (afscheid nemen)
Nog 1 laatste keer ga je genieten van de waanzinnige natuur van Lapland. De gids neemt je mee naar een speciale plaats en misschien ontmoet je de beroemdste vogel van Lapland: ”Kuukkeli”.
Maak de laatste foto’s en begin je langzaam te beseffen dat je afscheid moet gaan nemen van het fantastische Lapland.
Misschien wil je ook afscheid nemen van dingen in je leven en wil je plannen maken voor een “nieuw begin”. Afscheid nemen hoeft niet definitief te zijn, het kan ook een “tot ziens” zijn.
Dit avontuur zal iets zijn dat je nooit meer vergeet, maar deze avond wordt zeker onvergetelijk!
Pas goed op, want Lapland is een land van mythes en verhalen…en misschien…misschien zijn deze mythes en verhalen wel meer dan dat…

Dag 8 – “Een nieuw begin” (opnieuw thuiskomen)
Word rustig wakker, neem een laatste teug van de schone lucht, pak je spullen en maak jezelf klaar voor een “nieuw begin”.
Na het officiële einde van het programma, word je naar het vliegveld gebracht om naar huis te vertrekken.
Een kleine waarschuwing: bereid je voor om een unieke levenservaring met je mee te nemen, dit is echt “opnieuw thuiskomen”! 

Vervoer: Vliegtickets van en naar Kittilä Airport zijn niet inbegrepen. Transfers van en naar het vliegveld én vervoer tijdens het programma zijn wel inbegrepen.

Deelnemers: Minimaal 6, maximaal 8 deelnemers. Dus veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Overnachten: Overnachting vindt grotendeels plaats in een echte Finse hut en is op basis van gedeelde kamers. Alle hutten zijn uitgerust met o.a. badkamer, handdoeken en linnengoed, keuken en een sauna. 1 overnachting zal plaatsvinden in een onbemande wildernis hut. 

Kosten: € 1.950,-- per persoon (inclusief BTW). 
Vliegtickets van en naar Kittilä Airport zijn niet inbegrepen. Meer informatie over wat in- en exclusief is, vind je hieronder.

Inclusief
 • Alle activiteiten volgens het programma, zoals:
  • Traditioneel ijsvissen en buiten koken
  • 2-daagse wildernis hike inclusief overnachting in een wildernis hut
  • Meerdere (begeleide) wandelingen op sneeuwschoenen of sneeuw ski's
  • De lokale bevolking en gewoontes leren kennen
  • Een quinzhee bouwen, vuur leren maken en leren navigeren in de sneeuw
  • Finse sauna & "ijszwemmen"
  • Speciaal “last night” verrassingsdiner
  • Tips hoe foto's te maken in deze bijzondere omgeving, inclusief het Noorderlicht
  • Ondersteuning bij voorbereiding, begeleiding bij fysieke activiteiten
  • Mentale coaching (in ongedwongen sfeer)
 • Alle overnachtingen inclusief handdoeken, bedlinnen en sauna gebruik
 • Lunch tijdens ijsvissen, diner laatste avond
 • Het vervoer tijdens het programma inclusief de transfer van en naar Kittilä Airport en het (geplande) vervoer van en naar de supermarkt
 • Een waardevolle vastlegging middels foto's als onvergetelijk souvenir
Exclusief
 • Vliegtickets naar en van Kittilä Airport
 • Activiteiten die op basis van eigen gelegenheid plaatsvinden (vrije dag)
 • Eten en drinken (buiten het in inclusief vermelde eten en drinken)
 • Overige persoonlijke uitgaven zoals souvenirs etc.
Verzekering
Deelname aan geschiedt geheel op eigen risico. Wij adviseren om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten die buitensportactiviteiten (maar minimaal de in dit programma genoemde activiteiten) in het buitenland dekt. 

Aanmelden

Het aanmelden voor de reis van 2019 is gesloten. Benieuwd naar de plannen voor 2020? Neem dan contact op!

Betaling
Binnen 7 dagen na ontvangst van de factuur dien je 20% van de totale reissom aan te betalen. Vervolgens dient 8 weken voor vertrek 60% van de totale reissom aanbetaald te zijn. Tot slot dient uiterlijk 2 weken voor vertrek de volledige reissom (de resterende 40%) betaald te zijn.

Annulering
Je kunt je aanmelden tot 2 weken voor vertrek mits de reis niet volgeboekt is én je vervoer naar Kittilä Airport geregeld is. Indien zich 8 weken voor vertrek niet het minimale aantal deelnemers heeft aangemeld zal de reis door ons geannuleerd worden en bieden wij de aangemelde deelnemers een alternatief of krijgt men restitutie van alle reeds betaalde bedragen. Bij annulering door de deelnemer volgt geen restitutie van de reeds betaalde gelden. Je dient hiervoor je reis- en annuleringsverzekering aan te spreken.

Fysieke gesteldheid
Houd er rekening mee dat je je in een vrij extreme omgeving gaat begeven, gekoppeld aan middelzware inspanning. Je hoeft niet over een uitmuntende conditie te beschikken, maar het is wel van belang dat je:
 • Ervaring hebt met lange afstandswandelingen in bergachtig gebied (+/- 20 km per dag)
 • Een goede basis conditie hebt (b.v. 5 dagen achter elkaar 5 km lopen, wandeling van 30 km in vlak gebied)
De organisatie beschikt over voldoende kracht en conditie om deelnemers te ondersteunen en samen de actieve programmaonderdelen te volbrengen. Eventuele aandoeningen en klachten dien je van te voren door te geven (meer informatie hierover vind je in de bevestigingsmail). De organisatie beschikt over een gedegen basis medische kennis (w.o. EHBO en reanimatie) en zal je zo goed mogelijk adviseren en begeleiden. Bij twijfel over de mogelijkheid van deelname is het verstandig om contact met ons op te nemen en eventueel je eigen huisarts te raadplegen. 

Meer informatie?

Meer informatie of vragen? Neem dan Contact op met Meant4Life.


* Het programma kan door de organisatie gewijzigd worden vanwege weers- of andere onvoorziene en onvoorspelbare omstandigheden. Er vindt geen compensatie of restitutie plaats vanwege wijzigingen in het programma.