Dat was zo’n eyeopener! 5 minuten alles eruit halen wat erin zit, is óók 5 minuten de ‘fun’ eruit halen en niet per se tot het gaatje hoeven gaan. - Anne-Marie

Anne-Marie

Anne-Marie is een muzikale en avontuurlijke vrouw die het liefst allerlei sportieve en uitdagende dingen zou willen doen. Ze werkt in het onderwijs, heeft haar eigen zangschool en is moeder en echtgenote. Anne-Marie heeft een aangeboren hartafwijking, longproblematiek en ging na de zwangerschap van haar eerste kind door een moeilijke periode. Dit alles had invloed op haar conditie, lichaam en zelfvertrouwen.

“Ik had het idee dat bewegen ‘moest’ en ik wist niet meer hoe ik van bewegen ‘fun’ kon maken. Zodra ik samen met een ander sportte, dacht ik dat ik met die ander mee moest kunnen en belette ik mezelf om mijn eigen tempo te volgen. Hierdoor verloor ik het plezier in sport. Ik ging steeds vaker over mijn grenzen heen en keek ernaar uit om weer ’fun’ krijgen in bewegen. Wat zou het fijn zijn om mijn eigen ‘grijze’ gebied te leren kennen, zodat ik me weer comfortabel zou voelen!”

Waarom koos je voor Meant4Life?

“Ik ken Heidi van zangles en ik heb een aantal keren deelgenomen aan de outdoor training. Ze kan goed luisteren, afstemmen en differentiëren. Bij de trainingen zag ze me worstelen; een individueel traject als dit voelde beter. Mijn intuïtie vertelde me dat ik bij Heidi veilig mezelf kan zijn.

Door de veranderingen in mijn lichaam, waaronder mijn zwangerschappen, moest ik opnieuw leren; “Hoe werkt mijn lichaam nu en hoe zit het eigenlijk?” Dit kun je niet uit een boekje leren; hier kom je al doende achter. Door alle negatieve ervaringen met mijn lichaam had ik iemand nodig die goed meekijkt naar wat er gebeurt en zorgvuldig met mij de volgende stap kiest.

Ik heb wel ervaring in coaching in een zaaltje, maar dit had nooit echt het gewenste effect. Het past veel beter bij mij om naar buiten te gaan, om dichter bij mezelf te komen. Ik houd ook veel van wandelen, fietsen, in de bergen zijn, zeilen en (vroeger) skaten.

Wat Heidi fantastisch doet is tijdens het bewegen precies de juiste reflectievragen stellen. Heidi kijkt heel goed, stemt af en speelt goed in op wat er gebeurt. Dat is echt haar talent.”

Hoe heb je het traject ervaren?

“Heel warm en heel veilig en dat had ik heel hard nodig. Het ontroerde me zelfs weer toen ik een stukje teruglas uit mijn reflectieverslag waarin ik schreef: ‘Weet je wat voor mij de ideale situatie zou zijn? Als ik het hele jaar door zo’n lieve, gekke, stoere, zorgzame en uitdagende coach als Heidi zou mogen bellen om te gaan sporten. Iemand waarbij ik me helemaal veilig voel en die zich aanpast aan mijn tempo, maar me wel blijft uitdagen.’

Ik ga zelf vaak te snel door, dat vind ik nog wel het meest lastige, maar het gaat al beter.

Heidi vroeg me tijdens een bepaalde sessie om 5 minuten alles eruit te halen wat erin zat. Dat was zo’n eyeopener! 5 minuten alles eruit halen wat erin zit, is óók 5 minuten de ‘fun’ eruit halen en niet per se tot het gaatje hoeven gaan; het is maar net hoe je het invult. Dat vond ik een hele mooie les.

Ook het ‘schakelen’ tijdens het mountainbiken vond ik heel leuk, wat tevens gold als mooie metafoor. Ik bepaal zelf wanneer ik een tandje bijschakel of niet, ik bepaal zelf mijn eigen tempo.”

Wat heeft het traject je gebracht?

“Het klinkt misschien nog wat recalcitrant, maar dat ik meer mijn eigen ‘beweegfun’ mag maken. Minder móeten en meer liefdevol.

En dus het besef dat ‘eruit halen wat erin zit’ ook gewoon de ‘fun’ kan zijn die je ergens uithaalt. Het hoeft geen olympische sportprestatie te zijn.

Ik ben nog niet waar ik wil zijn qua conditie en lichaam, maar ik ben wel weer de ‘fun’ van bewegen gaan inzien en dit vooral gaan vóelen! Nieuwe doelen voor mij zijn de mountainbikeroute in Neerkant en de Ploeterun in Beringe. Maar dan wel op míjn tempo!”

×