Blog - Mindfulness is zweverig - Heidi van Kampen - Meant4Life

Mindfulness is ‘zweverig’…

De zesde blog uit een reeks over Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Ik heb mezelf altijd gezien als iemand die de met ‘beide benen op de grond staat’. Nooit ‘zomaar’ iets aannemen, maar willen weten waarom iets zo is of hoe iets werkt. En dat is nog altijd zo.

Maar, ik zal ook niet ontkennen, dat ik ook altijd al een grote nieuwsgierigheid heb gehad voor juist dátgene dat niet zomaar verklaarbaar is! Dus ja, ook daar wil ik me zo nu en dan eens in verdiepen, onderzoeken wat wel of niet werkt. En als iets werkt dan neem ik dát gegeven ook voor ‘waarheid’ aan op dat moment, al betekent dit dan nog niet dat ik klakkeloos de uitleg ‘waarom’ het zo werkt aanneem. Ja, ergens blijft dan de wil zitten om het verder te onderzoeken.

Enfin, ik dwaal af. Mindfulness dus en ‘zweverigheid’ (of niet).

Wat zie jij voor je of waar denk je aan wanneer je het begrip ‘mindfulness’ hoort of leest?

Ik bemerk dat nog menigeen hier een beeld van heeft van ‘uren mediteren’, ‘je de hele tijd zen voelen’ en een ‘zweverige’ manier van leven. Voor actiegerichte en gedreven personen, zoals ik, nou niet het meest aantrekkelijke om je eens in te verdiepen.

Al loopt dat hoofd zo nu en dan toch ook over en zou het toch wel fijn zijn om daar iets meer rust in te krijgen. Zodat je je weer eens wat beter kunt focussen en niet met je gedachten van hot naar her wordt gestuurd.

Ik zal je mijn hele ontdekkingstocht besparen, maar wil je wel direct mijn bevindingen en visie delen:

  • Meditatie is NIET je hoofd leeg maken!
  • Mindfulness is NIET je continu ‘zen’ voelen!

Mindfulness is niets anders dan je AANDACHT richting op het NU.

En meditatie is enkel één van de manieren om dit te doen. En gelukkig zijn er, voor personen die dat ‘mediteren’ toch maar lastig vinden, ook nog hele andere manieren om dit voor elkaar te krijgen!

Het gaat om bewust een moment aandacht geven aan wat er NU is:

  • Wat gebeurt er nu om je heen?
  • Waar denk je nu aan?
  • Wat hoor je nu?
  • Wat zie je nu?
  • Wat voel je nu (letterlijk)?

En je kunt het nu direct doen! Wees je even bewust van de stoel waarop je zit, kijk eens even bewust naar het scherm waar je dit verhaal op leest, wat raken je vingers aan en hoe voelt dat, welke gedachten gaan er nu door je heen over dit verhaal, welke geluiden hoor je om je heen.

Tadaa! Zomaar even een paar seconden ‘mindful’ geweest!

Maar ja, wat heb je er eigenlijk aan?

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar soms kan ik helemaal mee worden genomen in mijn gedachten en gevoelens…en dan niet op zo’n prettige manier; “ik moet dit nog doen, dat nog afmaken, oh potver niet vergeten die te bellen”. Ofwel een opgejaagd gevoel en zelfs wanneer je ’s avonds eindelijk op de bank zit of in bed ligt, dan ratelt het maar door.

Of iemand heeft je net ‘getrakteerd’ op een niet zo vriendelijke opmerking en dit blijft maar in je hoofd hangen.

Hoe zou het dan zijn wanneer je dan eventjes ‘stil’ kan komen te staan, even afstand kan nemen en de situatie eens rustig kunt bekijken.

Door je aandacht naar het nu te brengen (ja, door dus even een ‘mindful’ momentje te creëren), kun je even op ‘adem’ komen van al dat rennen (in je hoofd). Dat kan bijvoorbeeld door, zoals hiervoor al aangegeven, even één van je zintuigen bewust in te zetten (kijken, voelen, ruiken, horen) en je af te vragen ‘wat is er nu eigenlijk op dit moment’. Mocht je dit lastig vinden, dan kun je het ook nóg wat bewuster forceren door je ademhaling te observeren, je handen eens bewust onder de koude kraan te stoppen of eens op één been (met je ogen dicht) proberen te staan.

Die laatste is gegarandeerd een succes om bewust je focus te verleggen!

Ja, je leest het al…BEWUST…even aandacht schenken aan wat er NU is.

Het kan je helpen om overzicht te creëren in de chaos (in je hoofd), even te realiseren wat er nu op dit moment echt belangrijk is. En als je de ‘aandacht voor het nu’ (steeds) wat langer kunt vasthouden kan het je helpen om meer dingen om je heen goed waar te nemen of écht naar iemand te luisteren (wie weet wat dát je oplevert!).

Eigenlijk is het niets anders dan je FOCUS op iets kunnen houden en ik hoef je niet te vertellen wat dat met bijvoorbeeld de effectiviteit, kwaliteit en prestaties van je werk doet.

Niks ‘zweverigs’ aan dus die mindfulness!

 

PS. Benieuwd naar hoe jij jouw focus kan vergroten? Op een uitdagende en actieve manier (en dus nee, geen meditatie)? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.

×