Energie verhogen door koud douchen - Blog - Heidi van Kampen - Meant4Life - Play outside Grow inside

Verhoog je energierekening door koud te douchen!

Eh…(ik hoor je denken)…klopt die titel wel helemaal?

Ja zeker! En als je denkt ‘die is gek geworden!?’…lees dan vooral even verder…

Al meer dan 90 dagen, want dat was mijn zelfopgelegde challenge, draai ik niet de warme, maar alleen de koude kraan van de douche open. Ik zal eerlijk zijn…na al die dagen voelt het nog steeds niet heel aangenaam. Dus nee, ik stap er niet direct eronder, maar begin van beneden naar boven me nat te sproeien, terwijl ik “rustig blijven ademhalen” tegen mezelf zeg.

En ‘YES!’, ik heb het weer geflikt en er mag weer een streepje op mijn afvinklijst erbij.

Waarom, oh waarom, zoek ik toch iedere keer weer dat ‘discomfort’ op? En nee, al helpt het mee, het is niet om de rekening van de energiemaatschappij omlaag te krijgen…

Maar het is wel een andere vorm van energiebesparing! Of kan ik beter zeggen van ‘energie opwekken’? In elk geval gaat het hierbij om mijn eigen energie. Iedere keer wanneer ik ‘een vinkje’ kan zetten, voel ik me weer trots op mezelf. En zo regelmatig uit mijn comfortzone stappen levert me ontzettend veel energie op!

Maar dat is niet het enige. Door op deze manier uit mijn comfortzone te stappen, ‘train’ ik mezelf ook direct om makkelijker om te gaan met andere ongemakkelijke, vervelende of stressvolle situaties. En dat bespaart op zo’n moment weer heel veel van mijn kostbare energie! Een mooie win-win situatie dus.

Maar ik zal eerlijk zijn, jezelf ‘trainen’ kost natuurlijk ook wel wat van je energie, het is niet voor niets ‘trainen’. Zo ‘moed’ ik me er wel iedere keer bewust toe zetten om die koude kraan weer open te zetten en er onder te gaan staan…maar wél met een positief resultaat.

Maar eh, hoe en waarom werkt dit dan eigenlijk?

Geen groei zonder groeipijnen

Jezelf regelmatig (letterlijk) blootstellen aan oncomfortabele situaties werkt op mentaal vlak eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je naar de sportschool gaat om je lijf te trainen. Wil je fysiek sterker worden, dan betekent dit steeds weer een beetje over je grens gaan, met meestal spierpijn als gevolg. Niet altijd erg prettig, maar het zorgt wel voor resultaat.

Om mentaal sterker te worden, zul je ook steeds je grenzen moeten verleggen en ook dat gaat vaak samen met ongemak. En waar het ongemak van het trainen van ons lijf ook in ons lijf zit (spierpijn), zit het ongemak van het trainen van onze mentale sterkte in ons hoofd in de vorm van ‘stemmetjes’ die van alles tegen je roepen om iets oncomfortabels vooral NIET te doen. Net als de spierpijn in ons lijf, zullen we dus ook die ‘pijn’ voor lief moeten nemen om mentaal sterker te worden.

Het is niet dat mijn lijf de kou van het water niet aankan, het is mijn hoofd die begint te ratelen “dit voelt niet fijn”. En die ‘stemmetjes’ (gedachten) kunnen je ervan weerhouden om het ‘oncomfortabele’ aan te gaan.

Maar is het niet mooi eigenlijk? Dat je door juist ook je lijf in te zetten en fysiek ongemak aan te gaan (koud douchen), je je mentale sterkte kunt trainen?

Energie zorgt dat je vooruit komt

Maar waarom zou je mentaal sterker willen worden?

Wanneer jij ergens wilt komen en succesvol ergens in wilt zijn, zul je stappen moeten zetten. Of dit nu op zakelijk gebied is of privé. Wil jij een marathon lopen, dan is het een heel stuk prettiger lopen wanneer je je hier (fysiek) goed op voorbereid én hier dus genoeg lichamelijke energie voor hebt. Wil jij succesvol zijn, dan geldt hiervoor exact hetzelfde. Hoe meer stappen je wilt zetten, hoe meer energie je nodig zult hebben.

Op je weg naar jouw beoogde doel ga je geheid obstakels tegenkomen.

Bij het lopen van de marathon kun je denken aan fysiek ongemak, zoals vermoeidheid of zelfs pijn in spieren of gewrichten. Wanneer je getraind bent, weet je hier adequaat op te reageren en ben je in staat tóch door te gaan. En ja, ook daar komt ‘mentale sterkte’ bij kijken…

Maar ook wanneer jij iets anders wilt bereiken in je werk of leven, ga je obstakels tegenkomen, zoals dingen die je niet leuk of spannend vindt om te doen. Hoe fijn zou het zijn, wanneer je deze zonder al te veel aarzeling tóch doet en zo in staat bent om door te blijven gaan?

Stapje voor stapje

Mentaal sterker worden kun je dus trainen! Dit betekent stapje voor stapje jezelf uitdagen. En hoe meer je traint hoe beter je ergens in wordt!

Iedereen gelijk onder die koude douche dan maar?

Voor mij was, ondanks alle ijsbaden die ik inmiddels heb gedaan, direct onder de koude douche gaan staan ruim 3 maanden geleden even een te grote stap. Maar gelukkig hoef je ook niet meteen ‘groots’ uit je comfortzone te stappen. Met kleine stapjes kom je er ook (en is de kans op slagen ook nog groter), dus koos ik de voor mij de eerste stap; alleen mijn ledematen, en vanuit daar bouwde ik stapje voor stapje weer verder op.

Ik weet van mezelf dat ik een ster ben om op basis van wilskracht ‘grote oncomfortabele sprongen’ te nemen. Had me ruim 3 maanden geleden gevraagd in een ijsbad te stappen, dan had ik dát waarschijnlijk wél in één keer gedaan. Maar zo’n grote stap is vaak eenmalig en kost op dat moment heel veel mentale kracht (energie) in één keer. Ja, het levert je ook ineens een enorme boost op, maar als het daar dan bij blijft, bouw je vervolgens niets meer op. Beetje zoals ongetraind de marathon gaan lopen, dan een jaar met blessures zitten en vervolgens nog geen 5km meer kunnen hardlopen (en dus begin je weer van voor af aan).

Wil je jezelf écht trainen naar blijvend resultaat, wil je blijven groeien? Dan zul je moeten blijven trainen en dan zorgen kleine(re) stappen vaak voor een duurzamer resultaat. Stapje voor stapje iedere keer weer een beetje verder uit je comfortzone blijven gaan.

Let op: Jij bent de ander niet

Wat zijn jouw grenzen van je comfortzone en welke stappen kun jij daarbuiten nemen?

Dat is een persoonlijke ontdekkingstocht. Waar de één in zijn broek schijt bij het geven van een presentatie, draait een ander zijn hand er niet voor om, maar zet die persoon weer niet op een keukentrapje!

We zijn allemaal verschillend en waar de één een risico ziet en angst ervaart, wordt de ander alleen maar enthousiast en ziet een kans. Maar, we hebben allemaal een grens in onze comfortzone. Die hoeft niet per se heel zichtbaar te zijn, zoals hoogtevrees, maar kan ook iets zijn als het durven uiten van je mening of gevoelens. Geen ‘one fits all’ oplossing hier dus.

Het is verslavend

Één ding kan ik je wel op een presenteerblaadje geven. Steeds een stapje je ‘comfort’ grens verleggen is ‘verslavend’ (en dit bedoel ik niet als een soort ‘adrenaline junkie’)… Iedere keer wanneer je weer een beetje iets van je angst over-wint, krijg je ook echt het gevoel dat je iets wint, een klein ‘eureka’ moment! Je ervaart dat je meer kon dan je dacht.

Iedere keer wanneer ik onder die koude douche vandaan kom, voel ik de energie stromen. Ik zie dit ook terug bij de mensen met wie ik ‘sparringsessies’ doe en wanneer zij uit hun comfortzone stappen. Ze besluiten om wél met hoogtevrees een toren te beklimmen, om vervolgens ook in de praktijk stappen te maken door eens vaker ‘nee’ te zeggen, een spannende zakelijke beslissing te nemen of een gesprek met iemand aan te gaan waar men al weken tegenop kijkt.

Ik zie ze daarna letterlijk rechterop met sprankelende ogen vol van energie en zelfvertrouwen voor me staan!

Je krijgt er een heleboel energie van. Want het geeft een enorme kick wanneer je de moed hebt gehad iets te ‘overwinnen’ en te ontdekken dat je weer sterker bent geworden!

Om te kunnen groeien ‘moed’ je uit je comfortzone.

Pijn is fijn?

Wil jij het beste, mooiste, sterkste uit jezelf halen? Wil jij blijven groeien en ontwikkelen? Wil je (veer)krachtiger kunnen omgaan met alle uitdagingen die je nog gaat tegenkomen in je leven?

Train jezelf dan ‘comfortabel’ worden in ‘oncomfortabel’ zijn.

Vaak vermijden we pijn, of hebben we angst voor pijn en doen daarom niet wat we eigenlijk zouden willen doen, of bereiken we niet wat we eigenlijk zouden kunnen bereiken.

Jij kunt echt (nog) meer dan je denkt!

Lijkt het je leuk om samen met gelijkgestemden op een actieve en uitdagende manier aan de slag te gaan met het vergroten van jouw mentale kracht?

Kijk dan eens of de workshop ‘Explore your limits, find your balance’ iets voor je is.

En vooruit, omdat ik het niet kan laten…

Waarom zou je willen starten met koud douchen?

Naast het voordeel voor de rekening van de energiemaatschappij en

  • meer mentale (veer)kracht,
  • meer energie,
  • beter omgaan met stress,
  • positiever gevoel,

zijn er nóg een paar voordelen die koud douchen je opleveren:

  • sterker immuunsysteem,
  • betere bloedcirculatie,
  • gezonder huid en haar,

ofwel, een gezonder lijf!

Maar deze lijst is eigenlijk nog lang niet volledig. Want denk eens na over wat een gezonder lijf weer voor effect heeft op andere zaken in je leven!

×