Blog over hoe terugvalmomenten je verder kunnen helpen - Heidi van Kampen - Meant4Life

Jippie! Een terugval moment…

Je hebt je voorgenomen nu écht iets te veranderen in je leven. Gezonder eten, gewicht verliezen, meer bewegen, meer tijd besteden aan je gezin, voor jezelf op komen en vul zo zelf maar in.

Het roer gaat om en de eerste dagen gaan super! Maar dan ineens, lijkt je motivatie en wilskracht verdwenen en sta je oog-in-oog met een ’terugval’ moment…

Zie je nu wel! Het lukt me gewoon niet! Ik heb niet genoeg wilskracht om door te gaan. Ach, laat het ook maar…

Terugval = falen

Wanneer we terugvallen in ons oude patroon voelt dat als falen. We hebben het gevoel een fout te hebben gemaakt, ofwel we hebben ons niet gehouden aan onze eigen regels. Ja, maar ‘dit is een leermoment’ zou je kunnen zeggen, maar zo voelt het even niet. Fijn hoor, dat anderen meer wilskracht hebben dan ik. Zie je wel, ik ben gewoon een ‘loser’, ik leer het nooit.

Ja, inderdaad. Je bent echt een waardeloos geval. Dat je je nog geeneens aan je eigen regels kunt houden. Echt slecht dat je geen wilskracht hebt, volgens mij heb je gewoon helemáál geen kracht.

Ik zou er maar mee kappen. Veranderen is véél te moeilijk voor jou. Je motivatie is écht veel te laag en eerlijke gezegd…ik wist eigenlijk al wel dat het je niet zou lukken. Nee, jijzelf had er ook al geen vertrouwen in toch?

Dus, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Zo slecht heb je het toch niet. Zonder deze verandering is het toch ook goed? Kijk nou toch wat je allemaal wél hebt!

Nee, het is het niet waard. Je ziet het nu zelf, je kunt het niet dus laat het hierbij.

Geen verandering zonder terugval

Hoe heb jij eigenlijk leren lopen? Of leren lezen en rekenen? Ging dat gelijk helemaal goed?

Mocht nu je antwoord “ja” zijn, dan stop maar met lezen, want dan ben jij degene waarbij alles wél in 1 keer lukt en heb je dus nooit te maken met terugval. Mazzelaar!

Maar ik vermoed dat jij, net als ik, tot de groep behoort die toch nog even verder leest.

Iets nieuws leren = verandering. En verandering gaat (behalve voor de uitzonderingen die nu niet meer aan het lezen zijn) ALTIJD gepaard met (terug)vallen, maar vooral óók…weer opstaan!

Weet je nog hoe je leerde lopen? Misschien niet, maar je ouders kunnen hier vast prachtige verhalen over vertellen! Die schreeuwden het waarschijnlijk van de daken toen jij je allereerste stap had gezet (en toen weer met een smak voorover viel…). Wauw die eerste stap! En toen werden het er twee (en boem daar lag je weer…) en drie (en boem) en vier (en…), nou ja, je begrijpt het wel.

Er werd niet gekeken naar je val, nee er werd gekeken naar wat je al bereikt had!

Vier je terugval momenten!

“Zelf wanneer je struikelt, ben je in beweging.” – Omdenken

Ergens gedurende de weg naar onze volwassenheid is het tij gekeerd. Er werd niet meer alleen gekeken naar wat je bereikt had. Nee, er werd ineens aandacht besteed aan je val, ofwel hetgeen dat ‘fout’ ging. Ineens mochten we geen fouten meer maken, maar leek het alsof we alles in één keer perfect moesten gaan doen.

In de laatste maanden van vorig jaar ben ik met de outdoor training deelnemers een ‘plank-challenge’ gestart. Doel: Elke week 1 minuut extra ‘planken’ (oefening waarbij je statisch in de uitgangspositie van een push-up blijft staan) tot uiteindelijk een doel van 15 minuten. Bijna iedereen dacht dit doel nooit te gaan halen, maar de praktijk bleek anders en velen hebben hun persoonlijke record behoorlijk verbeterd!

Maar goed, wat heeft dit met ’terugval’ te maken?

Begin van het jaar, na de kerst en oud en nieuw, maakte één van de deelnemers de opmerking dat ze eigenlijk dacht dat deze ‘plank-challenge’ weinig effect op haar lichaam had gehad, totdat…we ermee gestopt waren.

De ’terugval’ (stoppen vanwege einde challenge en de feestdagen), zorgde juist voor een positief inzicht!

Een terugval geeft je een unieke mogelijkheid om te laten zien wat je al bereikt hebt!

Kijk achterom!

Terugval is HET moment om even stil te staan bij hoe ver je al gekomen bent. Vaak zijn we zo bezig met het (verander)proces en ons einddoel, dat we onze eigen verandering nauwelijks meer waarnemen.

Degene, die net als ik, graag een berg beklimmen herkennen dit misschien wel: Soms word je, doordat je even buiten adem bent of wat dan ook, gedwongen om even stil te blijven staan. Vaak is het dan verbazingwekkend om te zien hoe ver je al gekomen bent.

Dus val je terug? Super! Dan is het nu het ideale tijdstip om even achterom te kijken en jouw bereikte resultaat te vieren. Benoem je resultaat tot dusver en vier een feestje! Wees net zo enthousiast als jouw ouders waren over jouw eerste stapjes…en vergeet, net als zij, de vallen direct erna. De “val” was juist een stimulans om je nóg meer stapjes te laten zetten!

 

Wil jij iets veranderen in je leven, maar zorgen terugval momenten er nog voor dat het niet lukt? Ik help je graag juist deze momenten te benutten om door te gaan. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op.