Blog van Heidi van Kampen over vanuit je hart werken in plaats van vanuit je hoofd.

Vanuit je hart werken is zoveel makkelijker dan vanuit je hoofd

Alles gaat vanzelf…toch?

Ken jij dat gevoel, dat het lijkt alsof alles vanzelf gaat? Dat dingen moeiteloos lijken te gaan, terwijl je eigenlijk toch hard aan het ‘werk’ bent?

Ik kwam er 2 weken terug, tijdens het eerste Meant4Life in France evenement, achter dat dit gevoel mij toch nog enigszins vreemd overkomt. ‘Hard werken’ stond voor mij altijd voor moe worden, tijd nodig hebben om weer bij te komen omdat, ondanks dat het wellicht voor een voldaan gevoel zorgt, het toch altijd energie moet kosten?

Kan het echt zo zijn dat ik ook ‘moeiteloos’ kan werken, dat er een balans is tussen energie geven en krijgen? Doe ik dan wel genoeg, ben ik dan eigenlijk wel hard genoeg aan het werk?

Om er zeker van te zijn ging ik dit maar eens even na bij de mensen met wie ik samenwerkte op dat moment…hmm blijkbaar hadden zij wel de indruk dat ik veel werk verzette…

Geloof het of niet…

Het kan dus echt! Moeiteloos werken vanuit je hart! Je leest erover, hoort erover, maar hoe wonderlijk om dit ook echt gedurende langere tijd te ervaren. Eventjes in een ‘flow’ werken had ik al wel meegemaakt, maar nu bleef ik energie houden!

Moeiteloos kunnen werken betekent natuurlijk voor ieder persoon iets anders. Maar volgens mij gaat het wel altijd om dingen doen die je graag doet, waar je plezier aan beleeft en deze dan ook nog dusdanig kunnen inzetten dat jouw vaardigheden, jouw talent, jouw passie ook iets voor een ander kunnen betekenen.

Het gevoel hebben dat je hiermee iets bij kunt dragen in het leven, van betekenis kunt zijn.

En ineens wist ik het!

Nou, ja op het moment dat het gebeurde wel, maar het was (en is) een zoektocht hiernaartoe. Althans, zo ging het bij mij en eigenlijk ben ik hier nog steeds mee bezig.

Is dat vervelend? Nee, dat zeker niet! Maar dat hoeft ook helemaal niet. Elke dag leer je weer nieuwe dingen, krijg je weer nieuwe inzichten en heb je de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken en bij te sturen. Maar voelen dat je elke keer weer een beetje dichter bij komt is fantastisch!

Alleen maar rozengeur en maneschijn…

Verdorie, helaas kan ik jullie ook met die illusie niet blij maken. De weg naar ‘kunnen werken vanuit je hart’ is er ook één van vallen en opstaan. Zeker als volwassene.

Wanneer je geboren wordt heb je nog geen enkel idee van wat je omgeving eventueel van je zou willen. Je weet feilloos aan te geven wat jij op dat moment nodig hebt (of je omgeving dit altijd goed begrijpt is wellicht een ander verhaal…). Maar, naarmate we ouder worden leren we steeds meer rekening te houden met wat er vanuit onze omgeving gevraagd wordt (of wat we denken dat er gevraagd wordt).

Dit is ook belangrijk, want uiteindelijk zijn we sociale wezens. Helaas verliezen we hierdoor wel vaak het contact met onszelf en onze eigen behoeftes. Dit proces weer enigszins terugdraaien valt vervolgens niet mee. Onzekerheid en angst om dingen te verliezen komen naar boven. We moeten uit onze ‘comfort zone’ komen om opnieuw te ontdekken dat, wanneer je echt je hart volgt, je geen mensen om je heen verliest (hoogstens diegene die niet bij jou ‘passen’).

Je verzamelt juist die mensen om je heen die jou energie geven én je gaat de dingen doen die jou energie geven!

Wat geeft jou energie?

Inmiddels heb ik gelukkig al voor een deel ontdekt wat mij energie geeft, maar ik geloof dat deze zoektocht wellicht mijn hele leven door blijft gaan én dat vind ik ook hartstikke leuk.

Wel is één ding al behoorlijk helder geworden voor mij.

Noem het je ‘Why (waarom)’, ‘Hartsmotief’, ‘(Levens)missie’ of welke term je hier dan ook voor wilt gebruiken. In elk geval is het datgene wat als ‘rode draad’ door al je activiteiten heen loopt, datgene waar jij je passie en talenten voor wilt inzetten, datgene dat jou energie geeft.

Dit helder krijgen voor jezelf is heel belangrijk wanneer je ervoor kiest om te kijken of je ook vanuit je hart kunt werken en hier wellicht je ‘werk’ van kunt maken.

Ik krijg in elk geval energie wanneer ik door de dingen die ik graag doe (buiten zijn, bewegen, kennis overdragen, interesse in de natuur, fysieke en mentale gezondheid en zoveel mogelijk proberen te genieten van het leven) een ander ook een beetje meer van het leven kan laten genieten.

Dus als je me vraagt: “Wat doe je voor werk?” Ofwel wat is mijn ‘Elevator pitch’ (want dat was mijn blog challenge vraag voor deze blog)?

Ik help, inspireer en motiveer andere mensen meer uit zichzelf en uit hun leven te halen door hen te ondersteunen bij het verbeteren van hun fysieke en mentale gezondheid met de pure natuur als werkomgeving.

En…wat zou jij doen wanneer je meer vanuit je hart gaat werken?

The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. As with all matters of the heart. You’ll know when you find it. – Steve Jobs

×