Blog over moeten, willen, kunnen, keuzes maken en doen door Heidi van Kampen

Van moeten naar willen, naar kunnen, naar keuzes maken en doen

Tegenwoordig ‘moeten’ we van alles en over deze problematiek zijn al vele wijsheden te vinden in boeken, op internet en kunnen we geholpen worden via bijvoorbeeld trainingen en coaching.

Vaak leren we dan eerst om te kijken naar van wie ‘moeten’ we of waar komt dit ‘moeten’ vandaan? Denken we dat anderen van alles van ons verwachten? Of verwachten wij dit van onszelf, omdat we denken of geleerd hebben dat iets zo moet? Wanneer we dat ontdekt hebben, volgt het kijken naar wat we dan eigenlijk echt zelf ‘willen’.

Dit laatste blijkt overigens ook nog niet altijd makkelijk, maar inmiddels kan ik (vind ik van mezelf ahum), wanneer ik een ‘moet’ gevoel heb, redelijk goed achterhalen waar dit ‘moeten’ vandaan komt en hierdoor wordt mijn ‘moet’ lijstje steeds kleiner.

Of toch niet?

Willen is het nieuwe moeten

Denk ik ‘moeten’ onder controle te hebben, lijk ik nu gek genoeg regelmatig op ‘willen’ vast te lopen!

Pfff, ja ik blijk nogal veel te willen!

Zo tegen het einde van het jaar reflecteer ik op afgelopen jaar en ben ik bezig om nieuwe plannen voor het volgende jaar te maken. Eigenlijk doe ik dat plannen ook elke maand, wekelijks en zelfs dagelijks. Ik denk dan na over wat mijn doel is, wat ik ‘wil’ én hoe ik daar kan komen.

En mijn ‘willen’ lijst is lang…heel lang…en elke keer komen er weer dingen bij…weer nieuwe ideeën…een onuitputtelijke bron lijkt het wel, steeds zie ik weer nieuwe mogelijkheden…

Ja en echt, ik controleer of ze mijn gestelde doelen ondersteunen of het past bij mijn rode draad, maar het blijven er veel…en ik beken, ik heb een zwaar luxe ‘probleem’:

IK ‘WIL’ TE VEEL!

En eerlijk gezegd, het liefst ook alles NU METEEN! Want ja, morgen heb ik weer nieuwe inspiratie en nieuwe dingen die ik ‘wil’.

Veel ‘moeten’ zorgt dus vaak voor stress in het leven van een mens. Al heeft dit wel te maken met hoe je hier zelf mee omgaat, want de ene persoon ondervindt hier meer last van dan de ander. Maar goed, met van ‘moeten’ naar ‘willen’ zijn we er dus nog niet.

Want wanneer we van alles ‘willen’, maar niet ‘kunnen’ (bijvoorbeeld in de tijd waarin we het willen doen) dan ook ervaren we stress!

Kieskeurig zijn?

Er zit maar 1 ding op: Om van ‘willen’ naar ‘kunnen’ te gaan ‘moeten’ we ‘kiezen’.

Het klinkt zo simpel, maar voor mij blijkt dit nog niet zo simpel…

Wanneer je ‘googelt’ kom je allerlei methodes tegen die je kunt gebruiken om keuzes te maken. Uiteindelijk hebben ze allemaal 1 ding min of meer gemeen, namelijk dat je gaat kiezen voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Maar wat vind ik dan belangrijk (en waarom)?

2 weken geleden tijdens een netwerkbijeenkomst stelde iemand mij, nadat ik had verteld wat ik doe, de vraag: “Waarom wil je dit doen? Waar komt jouw drive vandaan?”.

Volgens mij was dit de eerste keer dat iemand, anders dan ikzelf, deze vraag aan me stelde. Even kort uit het veld geslagen probeerde ik zo goed mogelijk aan te geven waar mijn drive vandaan komt, om hier vervolgens thuis nog eens wat langer over na te denken.

Mijn drijfveer om te doen wat ik doe komt voort uit een zoektocht naar hoe het leven en ik zelf in elkaar zit. Gezegend met een erfenis aan ‘denkers’ eigenschappen in combinatie met een opvoeding waarin het christelijk geloof vrij centraal stond, begon deze zoektocht al op jonge leeftijd en werd alleen maar versterkt toen ik meer invloeden en informatie kreeg op de middelbare school. Om van de huidige informatiestromen (internet, tv, radio e.d.) nog maar te zwijgen!

Daarnaast bezit ik ook de eigenschap zaken behoorlijk serieus te nemen, wat naast de positieve kanten die het heeft, niet altijd het beste ingrediënt blijkt te zijn voor een positieve instelling in het leven. Maar daarnaast ben ik vrij gevoelig qua mijn omgeving en aan negativiteit heb ik altijd een hekel gehad.

Ik denk dat daarom de combinatie van ‘willen weten hoe het leven in elkaar zit, wat de eventuele betekenis is’ en ‘de strijd tegen mijn eigen negatief neigende eigenschappen’ me steeds verder brachten in waar ik (en ik denk ieder mens) naartoe wil:

Plezier hebben in mijn leven en kunnen genieten.

Tijdens mijn zoektocht doe en deed ik allerlei ontdekkingen. En nu wil ik deze heel graag delen met anderen, zodat zij ook op hun eigen manier van het leven kunnen genieten en plezier kunnen hebben.

Fijn, ik weet dus best heel goed wat ik belangrijk vind, dus nu ‘moet’ het ‘kieze’” niet zo moeilijk meer zijn.

Ja ja, wat ik dus belangrijk vind is zoveel mogelijk uit het leven te halen, van zoveel mogelijk dingen genieten en dan ‘moet’ ik ‘kiezen’ voor wat ik ‘wil’? Kort samengevat: Ik ‘wil’ alles uit het leven halen, ik ‘wil’ dus alles (nou vooruit, ik wil veel), maar dat gaat niet, dus ‘moet’ ik ‘kiezen’, maar alles wat ik ‘wil’, ‘wil’ ik echt! Want dat heb ik zojuist afgewogen tegen wat ik echt belangrijk vind.

Schaak of schaakmat?

Heerlijk hè, rondjes lopen…ik word er dol van!

Maar ach, ik blijf toch een beetje een filosoof, dus begin ik maar weer eens aan mezelf te twijfelen om meer over mezelf en het leven te leren.

Het hielp wel enigszins hoor, mijn ‘wat ik echt belangrijk vind’ gebruiken voor mijn keuzes, maar het bleef veel en eerlijk gezegd kwam ik er met twijfelen aan mezelf niet echt uit.

Totdat ik van de week het volgende tegenkwam:

Kiezen is niet iets uitsluiten, maar juist insluiten van mogelijkheden die perfect bij je passen. *

De allerbeste keuzes maken!

De eerste stap om keuzes te maken (op basis van wat je belangrijk vindt) kan je al enorm helpen, maar (zoals in mijn geval) blijven er dan nog te veel dingen over voor de beschikbare tijd (dag, maand, jaar, leven). Dan wordt het dus tijd om de allerbeste keuzes te maken!

Hoe je de allerbeste keuzes moet maken heb ik nog niet helemaal uitgedacht, maar in elk geval ga ik met deze nieuwe verworven kennis aan de slag en houd me daarbij vast aan de volgende heel belangrijke punten:

  • Sluit mijn keuze aan bij wat ik echt belangrijk vind?
  • Kiezen is niet uitsluiten, maar insluiten wat het beste bij mij past.
  • Wanneer na de keuze blijkt dat het niet de juiste was, dan kan ik ALTIJD een andere keuze maken.

Zo, en nu effe niet meer denken, voel wat je belangrijk vindt, KIES en ga maar DOEN!

Het zijn onze keuzes die laten zien wie we werkelijk zijn, veel meer dan onze vaardigheden – J.K. Rowling

* Kies en ze kiezen jou – Judith Webber