Blog over beinvloeiding door je omgeving of het beinvloeden van je omgeving door Heidi van Kampen

Word jij beïnvloed door je omgeving of beïnvloed jij je omgeving?

Vaak, wanneer we het over onze ‘omgeving’ hebben, gaat het over het wel of geen invloed hebben op onze omgeving of over wel of niet de ‘schuld’ van iets neerleggen bij onze omgeving in plaats van bij onszelf. Hoe kijk jij naar je omgeving? Denk jij invloed te hebben op je omgeving of heeft je omgeving alleen maar invloed op jou?

Misschien is het iets persoonlijks, maar wanneer ik het moeilijk heb kijk ik vooral naar wat er binnen in mij leeft, wat IK kan doen om de moeilijke situatie aan te gaan of te overwinnen. Daarbij denk ik er niet direct aan dat ik wellicht mijn omgeving mij kan laten helpen. Nu vermoed je misschien dat ik nu doel op ‘hulp vragen’ (en ja, dat vind ik soms ook best lastig), maar daar gaat het dus niet over in deze blog.

Deze blog gaat over hoe jij je omgeving JOU kunt laten helpen door deze te beïnvloeden met behulp van een heel simpele natuurwet!

December ’the most difficult time of the year’?

De december maand is zo’n typische maand waarin onze omgeving enorm veel invloed op ons kan hebben.

De winkels (en niet te vergeten de reclamefolders) staan vol lekkers om ons te verleiden tot veel (en misschien ook wel minder gezond) eten. Voor degene die niet zoveel hebben met deze ‘donkere dagen’ is er een menigte van mensen die aangeven hoe ‘gezellig’ deze dagen toch altijd zouden moeten zijn. De meeste agenda’s staan vol met borrels, etentjes, voorbereidingen en andere ‘verplichtingen’, waardoor tijd en aandacht voor jezelf wel heel erg minimaal kan worden.

En dan natuurlijk het befaamde “het moet DIT jaar nog gebeuren”, alsof het einde van het jaar überhaupt het ‘einde’ is en er niets meer in januari afgerond kan worden (ja ja, ik weet het budgetten e.d. die nog op moeten omdat ze anders volgend jaar niet meer toegekend worden…kwestie van o.a. beter plannen lijkt me…maar alla dat is een andere discussie).

Al met al niet de ideale periode om onze voorgenomen goede intenties of goede humeur vol te houden en een broednest voor ‘moeilijke situaties’. En dan menen we ook nog nieuwe goede voornemens te moeten verzinnen voor het volgende jaar? I rest my case…

Jij kan sturen!

Maar hoe zorgen we nu dat deze omgeving ons juist gaat helpen in deze of andere moeilijke tijden? Want tja, we leren altijd; het enige dat we kunnen veranderen is ‘onszelf’.

Ik durf de strijd aan te gaan door de beweren dat dit NIET zo is en we wel degelijk invloed hebben op onze omgeving!

Heb je weleens heel rot gedaan tegen iemand? Wat was dan zijn of haar reactie? Vast niet zo heel positief…en waarschijnlijk werd jij er ook niet blij van. En heb je weleens iemand spontaan geholpen, bijvoorbeeld door een tas te dragen of gewoon even een vriendelijke groet op straat? Wat was dan de reactie en hoe voelde jij je toen? Ik vermoed dat je er best een beetje blij van werd!

Zonder dat je er misschien erg in had: een puur staaltje van beïnvloeding van je omgeving!

En de kern waarop dit gebaseerd is: Actie geeft reactie (dank je wel Isaac Newton!).

Zo simpel is het!

Nou ja, vooruit, dit is wel erg kort door de bocht, een beetje meer uitleg is hier op zijn plaats.

Een natuurwet geldt ALTIJD

We staan er vaak niet bij stil dat alles wat we doen of denken een actie is en dat er ALTIJD een reactie hierop is of komt. Dit kan iets zijn wat we direct waarnemen, maar het kan ook iets zijn wat later ‘geoogst’ wordt.

Wanneer je je meer bewust wordt van deze natuurwet zal je merken dat je de wereld op een wat andere manier gaat bekijken (ook hier: actie = ‘bewuster’, reactie = ‘anders zien’).

Je kunt dan bijvoorbeeld op de volgende 2 manieren naar een situatie gaan kijken, namelijk:

 • vanuit de actie kant: wat deed of dacht ik en wat was het gevolg (en is dit het resultaat dat ik wilde)
 • vanuit de reactie kant: wat gebeurde er en wat veroorzaakte het (en had ik iets anders kunnen doen of denken)

Naast analyserend, kun je ook doelbewust acties in gaan zetten om bepaalde reacties te verkrijgen, ofwel:

 • Wat wil ik bereiken (reactie) en hoe krijg ik dit voor elkaar (actie)?

Manipulatie?

Vind je dit een beetje te veel lijken op manipulatie? Dan heb je gelijk, althans wanneer je onder manipulatie verstaat “het beïnvloeden van anderen om hier voordeel uit te halen”. Maar er zit mijns inziena nogal een verschil tussen ‘beïnvloeden’ en ‘manipuleren’.

(On)bewust beïnvloeden doen we allemaal én continu én ten voordele van onszelf!

 • Allemaal en continu; wij mensen maken deel uit van de natuur, staan continu in contact met onze omgeving (wat die dan ook is) en initiëren continu (on)bewust acties (en deze worden dus ook altijd gevolgd door reacties).
 • Ten voordele van onszelf; ons oerinstinct is overleven. Zelfs wanneer je iets voor iemand anders doet en dit misschien helemaal niet zo leuk vindt om te doen, dan is er iets wat maakt dat dit dan toch een voordeel voor jou oplevert.

Je kunt het eens of oneens zijn met deze laatste bewering (altijd een interessante discussie), maar voor dit onderwerp maakt het gelukkig niet uit of je het er wel of niet mee eens bent.

Het (on)bewust ‘beïnvloeden’ begint al direct bij ons ontstaan, denk als voorbeeld maar eens aan een baby die honger heeft…

Wanneer je manipulatie’ als iets negatiefs ziet, dan is mijns inziens de definitie van ‘manipulatie’ niet bovenstaande definitie, maar hoort hier nog een toevoeging bij namelijk, dat het effect van de beïnvloeding voor de ander bewust (!) negatief is. Dat is absoluut NIET wat ik bedoel in deze blog.

De oplossing ligt in je omgeving, toch?

Natuurlijk kun je niet op alles in je omgeving invloed uitoefenen (leuk onderwerp overigens om tijdens de feestdagen over te filosoferen met vrienden en familie als je wilt!). Maar het inzicht dat je dus wel invloed KUNT uitoefenen, geeft je een heleboel nieuwe mogelijkheden in het leven!

Wees gerust ‘je kunt alleen jezelf veranderen’ goeroe’s (waaronder ook ikzelf)…ook jullie hebben gelijk, want deze invloed op je omgeving begint bij jezelf.

Maar even terug naar onze december tijd en moeilijke situaties.

 1. Wat vind je een moeilijke situatie?
  Verleidingen qua eten in de supermarkt? Mensen om je heen die deze dagen ‘gezellig’ vinden? Een volgeplande agenda en geen tijd voor jezelf?
 2. Welke reactie zou je willen?
  Minder blootstelling aan verleidingen, of juist verleiding tot gezond eten? Mensen om je heen die begrijpen dat je deze dagen niet zo prettig vindt? Voldoende tijd voor jezelf om bijvoorbeeld te gaan sporten?
 3. Welke actie zorgt ervoor dat je deze reactie krijgt?
  Wees creatief! Schrijf alle dingen (ook die dingen waarvan je denkt dat ze niet mogelijk zijn) eens op papier. Ik weet zeker dat er wel iets bruikbaars tussen zit! Minder of niet naar de supermarkt (door online bestellen of iemand anders de boodschappen te laten doen of minder vaak). Jezelf een mooi kookboek cadeau geven met heerlijke gezonde recepten. Er even tussenuit tijdens kerst en oud en nieuw. Je familie of vrienden uitleggen dat je het heel erg waardeert dat ze zo hechten aan traditie en dat je weet dat zij het allerbeste met je voor hebben en dat het allerbeste op dit moment is om geen kerst met hen te vieren.

Experimenteer er eens mee! Het ergste wat er kan gebeuren is dat je omgeving niet zo reageert als je wilt en dat je moet zeggen: “Sorry, ik ben momenteel bezig met een experiment om te kijken hoe het principe actie-reactie werkt en ik geloof dat mijn actie nu niet mijn gewenste reactie heeft veroorzaakt. Hoe denk jij dat ik het aan had moeten pakken?” De kans is groot dat iemand (ook al is diegene boos) je even raar aankijkt en dan jou probeert te helpen om de gewenste reactie te krijgen of je hebt een ander leuk gespreksonderwerp!

Jij hebt een keuze, ALTIJD

En heb je nu toch echt helemaal geen invloed op je omgeving, dan is er altijd nog ‘de keuze’! Zoals al eerder in een blog geschreven: “Je kunt niet alle situaties veranderen, maar je hebt altijd de keuze hoe je met een situatie omgaat.”

Dus sorry aan de ‘de oorzaak buiten jezelf zoeken’ goeroe’s, ik geloof dus dat je wel ALTIJD invloed hebt. Of door je actie of door hoe je ermee omgaat (en ook dit is een actie, nou vooruit een reactie-actie).

Dus dit wil ik iedereen meegeven voor het nieuwe jaar:

Pak het heft in eigen handen, neem verantwoordelijkheid/regie/leiding (of hoe je het ook wilt noemen) over je eigen leven en maak er jouw mooiste leven van!

You are the master of your destiny. You can influence, direct and control your own environment. You can make your life what you want it to be. – Napoleon Hill