Blog van Heidi van Kampen - Hoezo werken aan je verbeterpunten

Hoezo werken aan je verbeterpunten?

Waar bedanken mensen jou voor?

Jeetje, dacht ik bij het lezen van deze 2de blog challenge vraag. Wat is hier de bedoeling van? Moet ik nu over mezelf gaan opscheppen of zoiets? Dat zag ik natuurlijk als nuchtere Hollander niet zo zitten.

Ik las even wat verder in de ‘instructies’ en daar stond dat het doel van deze vraag is er achter te komen met welke talenten, vaardigheden of passies je anderen mensen helpt.

Vaak blijken dit juist de dingen te zijn waar je je amper bewust van bent of dingen die je als “gewoon” ervaart. En juist daar liggen jouw krachten en je uniekheid!

Wanneer ik deze vraag probeer te beantwoorden, schieten er allerlei dingen door mijn hoofd.

In zowel mijn werk- als privé leven hebben mensen mij altijd bedankt voor de kennis die ik met ze deelde, de wijze waarop ik mensen motiveerde, problemen die ik voor hen oploste waardoor ze bijvoorbeeld beter hun werk konden uitvoeren, adviezen, inzichten of een eerlijke mening die ik gaf of gewoon even een luisterend oor zijn.

Van welke krachten maak JIJ gebruik?

Maar hoe en waarmee doe jij dat dan, die ander dusdanig helpen dat deze je bedankt?

In de meeste gevallen maken we juist dan onbewust gebruik van onze krachten. Althans, als wat we doen nauwelijks moeite kost of we dit als ‘gewoon’ ervaren. Het zijn juist die dingen die ons geen energie kosten, die als vanzelf gaan.

Mijn leergierigheid en nieuwsgierigheid zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik me graag in nieuwe kennis of een probleem verdiep. Creativiteit en vindingrijkheid helpen mij oplossingen te vinden en openheid, eerlijkheid, oprechtheid, inlevingsvermogen en enthousiasme zorgen er waarschijnlijk voor dat ik gemakkelijk contact met mensen maak, ze kan motiveren en ze me serieus nemen. Daarnaast helpt het bij al het voorgaande dat ik bovenal een doorzetter ben en me dus niet zomaar uit het veld laat slaan.

Gek hè, om zo over jezelf te praten. Meestal hebben we het over de dingen waar we niet zo goed in zijn, maar eh misschien eens een idee om juist je sterke kanten in te zetten om die dingen te verbeteren?

Zoek jouw krachten en ‘misbruik’ ze!

Wat zijn jouw krachten, jouw sterke punten, wat doe jij eigenlijk al van ‘nature’? Misschien heb je geen idee, doe dan eens een test* of stel deze vragen eens aan je familie of vrienden.

Denk dan vervolgens eens na over wat je zou willen veranderen in je leven of aan jezelf. Pak er 1 onderwerp uit en kijk of je met jouw krachten ervoor kunt zorgen dat deze verandering ook daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.

Zo wil(de) ik graag beter voor mezelf gaan zorgen. Ik merkte dat mijn energiebalans vaak, zeg maar, ‘uit balans’ was. En hoe kan ik nu goed voor anderen zorgen of anderen helpen als ik nog geeneens goed voor mezelf kan zorgen?

Aangezien krachten ook door kunnen slaan naar zgn. ‘valkuilen’, is mijn ‘valkuil’ dat ik teveel energie geef, niet goed genoeg naar mijn lichaam luister en dus onvoldoende tijd neem om weer op te laden. O.a. het enthousiasme en de gedrevenheid die in mij zitten, zijn hier duidelijk ‘schuld’ aan.

Maar…tegelijkertijd zijn dit ook mijn krachten, dus die wil ik graag in alle glorie behouden. Wat nu?

Met jouw krachten bereik je jouw doel!

Zet je krachten in om datgene wat je wilt bereiken voor elkaar te krijgen!

Mijn leergierigheid gebruikte ik om informatie te zoeken en tips te vinden, mijn doorzettingsvermogen om dit onderwerp als prioriteit 1 op mijn lijst te zetten voor de komende tijd, mijn creativiteit om oplossingen te vinden om gewenste aanpassingen in mijn leven door te voeren etc. etc.

Ga zelf aan de slag!

  1. Onderzoek wat jouw krachten zijn
  2. Bepaal jouw doel
  3. Deel je doel op in kleine stapjes
  4. Bedenk met welke van jouw SUPER-krachten je jouw doel gaat bereiken

Probeer de volgende zin maar eens in te vullen met jouw krachten en doel:

[doel] kan ik realiseren door mijn [kracht] te gebruiken om [stapje richting doel].

Bijvoorbeeld: “Beter voor mezelf zorgen kan ik realiseren door mijn humor te gebruiken om het leven wat minder serieus te nemen en me hierdoor minder druk te maken over kleine dingen.

Focus je op jouw krachten en doe waar JIJ goed in bent!

“Build upon your strengths, and your weaknesses will gradually take care of themselves”

Een steuntje in de rug nodig bij het vinden van jouw krachten en hoe je deze in kunt zetten om jouw doel te bereiken? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of ik je hiermee kan ondersteunen.

* TIP: Je kunt de taal van de test instellen op Nederlands.

×