Blog van Heidi van Kampen - Vier jij jouw successen?

Vier jij jouw successen?

“Noem 1 ding waar je trots op bent.”

Heb je even, dacht ik bij het lezen van deze blog challenge vraag? Het klinkt wellicht wat arrogant, maar ik heb heel veel dingen waar ik trots op ben!

Of misschien kan ik beter zeggen; waar ik heel dankbaar voor ben dat ik ze heb of heb mogen bereiken!

Dankbaarheid klinkt in elk geval al een stukje minder arrogant en past wellicht wat beter bij onze Nederlandse nuchterheid. Want ergens trots op zijn is nu niet echt iets waar je mee te koop loopt in ons landje.

Noem mij maar arrogant!

Eigenlijk best zonde, want ergens trots op zijn draagt bij aan ons zelfvertrouwen en aan ons geluksgevoel.

Sta jij nog weleens stil bij de dingen waar je trots op of dankbaar voor bent?

De huidige maatschappij vraagt veel van ons, eh sorry, wij vragen veel van onszelf is wellicht een betere verwoording. We rennen van hot naar her, ‘moeten’ van alles gedaan krijgen in ons leven en zodra we weer iets van onze checklist of bucketlist kunnen afstrepen zijn we weer op weg naar het volgende punt dat afgewerkt ‘moet’ worden.

En…we zijn nooit tevreden…want er blijft altijd weer iets op ons verlanglijstje staan! Op zich goed, want een doel hebben in je leven is ook iets wat bijdraagt aan onze geluk beleving.

Maar door blijven rennen van het ene naar het andere doel zonder eens even stil te staan…pff dat is wel erg vermoeiend!

Vechten, levenslessen en edelstenen

Een aantal maanden terug nam ik deel aan een Hapkido (Koreaanse zelfverdedigingskunst) seminar van het IHA waar de oprichter Grandmaster Geoff J. Booth uit Australië aanwezig was. Naast dat ik door deze seminar groeide in kennis en kunde op gebied van Hapkido, nam de Grandmaster ook de tijd voor het delen van enkele bijzondere levenslessen. Over uiterste gesproken: Van het verdedigen tegen iemand die je aanvalt, naar zwaar geëmotioneerd zitten op de mat!

Hij vertelde over edelstenen. Ofwel de (kleine of grote) bijzondere momenten in je leven. Dingen die je ontroeren, dingen die je aan het lachen maken, dingen die je raken…

Het is belangrijk deze ‘edelstenen’ te bewaren en te koesteren. Maar berg je ze op en kijk je er niet meer naar om, dan is dat hartstikke zonde! Edelstenen zijn er voor om zo nu en dan weer naar voren te halen, te zien wat je allemaal verzameld hebt en dan weer van hun pracht te genieten!

Ze liggen voor het oprapen…

Edelstenen zijn meestal niet groot en hun grootte maakt ook helemaal niet dat ze mooier zijn dan een ander. De meeste diamanten zijn juist maar heel klein, maar schitteren enorm!

Wellicht het enige verschil tussen edelstenen en bijzondere momenten is dat deze laatste juist WEL voor het oprapen liggen!

Genieten van een kopje thee drinken in de zon, je kinderen onbezorgd zien spelen, de taak die je afgerond hebt en je van je lijstje kan vinken, de tuin die weer op orde is. 1 voor 1 dingen waar je dankbaar en ja, zelfs TROTS op kan en MAG ZIJN!

Blij als een kind!

Probeer eens wat het met jou doet, elke dag (of begin eens met 1x per week) even (al is het maar 5 minuten) stilstaan bij wat jij deze dag bereikt hebt of waar je van genoten hebt. Waar ben jij dankbaar voor of (nou, ja vooruit stiekem dan een beetje) trots op?

Denk eens terug aan toen je nog een kind was en vol trots je gemaakte knutselstuk of tekening liet zien aan je ouders, opa en oma etc. Herinner je nog hoe blij je je toen voelde?

Waarom zou je je nu niet meer zo mogen voelen? Omdat anderen dit ‘raar’ vinden? Dus je laat jouw geluk van een ander afhangen?

Oké vooruit, misschien is dit wel erg kort door de bocht en heel erg uit jouw ‘comfort zone’, maar goed, begin dan gewoon eens heel stiekem voor jezelf. Zoek een plekje uit waar je even alleen bent en maak een klein sprongetje in de lucht: ‘Jippie!!’.

De magische vijf

Maar het kan ook nog eenvoudiger: Schrijf elke avond voordat je gaat slapen 5 dingen op waar je dankbaar of trots op bent. Nee niet maar 3, echt 5 en liever nog meer!

Deze oefening wordt regelmatig ingezet bij mensen met depressieve gevoelens en kan je ook helpen om beter te kunnen slapen.

Ga aan de slag en ontdek wat het voor jou doet!

“Enjoy the little things in life, for someday you will realise they were the big things.”– Kurt Vonnegut

×