Blog over keuzes maken ondanks de angst niet de juiste te maken - Heidi van Kampen - Lapland 2018

Een keuze maken? Doe het op jouw manier!

Een aantal weken geleden deed ik een oproep: Gezocht 5 personen voor een nieuw coaching concept.

Mijn dankbaarheid is enorm groot voor  de veelheid aan en alle openheid in de reacties die ik hierop gekregen heb.

Maar nu sta ik voor een, voor mijn gevoel, haast onmogelijke taak: Een keuze maken voor 5 personen die hiervoor in aanmerking komen.

Vanuit het diepste van mijn hart wil ik graag alle personen die gereageerd hebben ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Realistisch gezien weet ik dat dit niet haalbaar is.

Allerlei reacties zijn mogelijk, maar de enige die goed voelt is een net zo open en eerlijke reactie geven als alle reacties die ik ontvangen heb.

Door angst laten ‘lijden’?

Ja, ook ik voel, net als de meeste mensen, angst en onzekerheid wanneer ik het gevoel heb dat ik mensen teleur moet stellen. Dit voelt als zijnde in strijd met de rode draad die al jaren door mijn leven gaat, namelijk het willen ondersteunen van mensen bij hun (persoonlijke) groei en ontwikkeling.

Nu kan ik me door deze angst en onzekerheid laten ‘lijden’, maar wellicht zijn er andere mogelijkheden?

Ik ben eens gestart met het opsommen van de voor- en nadelen tussen 5 personen uitkiezen of met alle mensen aan de slag gaan.

 • Nadelen
  • Angst voor de gevolgen van het teleurstellen van mensen, zoals verlies van klanten of slechte naam
  • Vervelend gevoel dat deze angst met zich meebrengt
 • Voordelen
  • Voldoende tijd en aandacht beschikbaar voor de coaching
  • Kwaliteit kunnen leveren
  • Minder strijd tussen kunnen en willen (ofwel minder stress)
  • Vanuit financieel / zakelijk perspectief: met Meant4Life wil ik wel mijn brood verdienen

Zoals ik al schreef, realistisch gezien is met alle mensen (direct) aan de slag gaan dus gewoon niet haalbaar. Aan de andere kant spreekt mijn hart en gevoel dat, naast het realistische en zakelijke, een kern onderdeel vormt van mij en mijn beroep.

Accepteren of veranderen…

Soms zal ook ik moeten accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Maar ik ben ook een beetje eigenwijs en probeer dan toch nog even net wat dieper te graven in mogelijkheden. Alle variaties van adviezen gaan door mijn hoofd: zakelijk zijn, hart volgen etc. Hoe kan ik het anders doen?

Één advies blijft door mijn hoofd schreeuwen en deze vertrouw ik het meeste: Doe het op jouw manier!

Dus dat doe ik, ik kies voor mijn manier:

 • 5 personen uitkiezen voor de 5 individuele outdoor coaching sessies. *
 • De overige personen krijgen 1 individuele outdoor coaching sessie * en de mogelijkheid om eventueel de eerstvolgende 4 sessies bij te boeken met 50% korting.
 • En, niet heel onbelangrijk: Qua planning van de sessies houd ik nauwlettend mezelf en mijn agenda in de gaten, zodat ik de tijd en aandacht kan geven die ik nodig heb om de kwaliteit te leveren die ik wil. Dus niet alles tegelijk willen inplannen!

De juiste keuze?

Sta jij ook weleens voor een schijnbare ‘onmogelijke keuze’?

Misschien was de keuze die ik moest maken voor jou wel helemaal niet zo moeilijk of misschien had je een andere keuze gemaakt? Uiteindelijk is het belangrijkste dat het JOUW keuze is, of deze nu achteraf wel of niet ‘juist’ bleek.

Wanneer we over een ‘juiste’ keuze spreken, dan is dit meestal op basis van het te verwachte resultaat, maar dit is niet altijd ook het resultaat dat we krijgen. Al kan naderhand uiteindelijk toch nog blijken dat iets een ‘juiste’ keuze is geweest.

Hoe kiezen?

Misschien niet de meest bemoedigende woorden om een keuze te maken, maar zonder keuzes te maken in ons leven komen we stil te staan en komen we niet verder.  Achter het maken van een keuze zit de angst iets te verliezen of de angst om fouten te maken. Bij ons thuis hing vroeger de spreuk:

“Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.”

Moeten we dan zomaar onbezonnen keuzes maken? Haha, je zou er eens mee kunnen experimenteren! Nee, geintje natuurlijk, al heb ik ooit een verhaal gelezen over een succesvol zakenman die keuzes maakte op basis van het opgooien van een munt. En weet je, vaak helpt dit wel wanneer je de keuze hebt tussen 2 dingen. Je hoeft niet te ‘luisteren’ naar de uitkomst kop of munt, maar vaak zegt dan je gevoel al of “oké dit is prima” of je voelt toch twijfel en weet je dat je eigenlijk voor de andere keuze moet gaan.

Maak JOUW keuze!

In mijn geval had ik besloten dat ik meer dan 2 keuzes had, ik zocht een andere mogelijkheid. Een mogelijkheid die bij mij het beste past.

Wil jij ook steeds beter bewust JOUW keuze maken? Bedenk  dan in elk geval het volgende wanneer je een keuze maakt:

 • Wat zijn de voor- en nadelen van de keuze?
  Het helpt om deze eens op papier te zetten.
 • Waar zit je angst?
  Vaak voelen we de angst wel, maar durven we deze niet uit te spreken. Het (h)erkennen van je angst is een eerste stap om hier iets aan te kunnen veranderen. Je keuze hoeft de angst niet uit de weg te gaan, maar het accepteren van de angst kan je helpen om de voor jou juiste keuze te maken.
 • Doe dingen op jouw manier!
  Vertrouw op jezelf. Je bent goed zoals je bent. Luister naar adviezen van anderen, neem ze in overweging, maar kies je eigen weg. Weet je niet precies wat jouw weg is? Maak een keuze, accepteer het resultaat (of dit nu vallen en opstaan betekent of niet) en (ref)l(ect)eer, zodat je de volgende keer op basis van je ervaringen (nog) bewuster jouw weg kunt kiezen.

Dingen bewust op je eigen manier doen betekent óók zelf verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat. Dit kan beklemmend voelen, maar ook als vrijheid. Uiteindelijk leidt het je waar verandering mogelijk is: bij jezelf.

 • En onthoud: Je hebt ALTIJD een (nieuwe) keuze!
  Je hebt altijd meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Niet kiezen is ook een keuze én je kunt ook altijd weer een nieuwe keuze maken. Kun je de situatie niet veranderen? Dan heb je ALTIJD de keuze hoe je hiermee omgaat.

Een vriend van me vroeg eens aan iemand waar hij tegenover zat: “Waar ben ik?” De persoon tegenover hem zweeg. Mijn vriend wees als antwoord naar het hoofd van deze persoon: “Daar ben ik.”

In dit antwoord zitten vele wijsheden en interpretaties verborgen. Maar één daarvan zou kunnen zijn dat alles wat wij denken, voelen en waarnemen zich in ons ‘hoofd’ bevindt. Een interessante visie om eens over na te denken…

“You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way. It does not exist.” – Friedrich Nietzsche

PS. Meer weten over outdoor coaching, lees dan hier verder.

* inclusief een voorafgaand intakegesprek