Blog over je eigen weg kiezen in het leven - Heidi van Kampen - Meant4Life

Kies je eigen weg!

We zijn op vakantie met onze brandweer bus (camper) en staan op een camperplaats aan de Moezel.

Vandaag ga ik even alleen op de fiets naar Trier. Het is heerlijk weer en prachtig om zo langs de Moezel te fietsen. Het idee was op en top en verdwalen was eigenlijk niet mogelijk…gewoon de Moezel volgen…en terug…

Maar ik zal ik niet zijn, wanneer ik niet ergens even van het gebaande pad af ga. Tja, ik heb niet voor niets een mountainbike en dat wandelpad zag er echt vele malen aantrekkelijker uit dan het volgen van het fietspad op de terugweg. Dus hoppa de natuur in!

Het pad is prachtig en al snel vind ik een fantastische plek om even te lunchen. Flink verscholen en schitterend langs het water. Wat is het toch leuk om van de gebaande paden af te gaan.

Enkele jaren geleden was is nog niet zo’n ‘held’ en durfde ik niet zomaar van de gebaande paden af. Wel ben ik altijd erg nieuwsgierig geweest naar ‘het anders doen dan anderen’. Door steeds kleine stapjes te zetten, leerde ik (en nog steeds) mijn grenzen te verleggen, me minder aan te trekken van wat anderen vinden en mijn eigen weg te kiezen. Zo ook nu dus.

Maar, aan dat kiezen van andere paden zitten ook risico’s vast…

Al snel kom ik vanaf het wandelpad op een praktisch onbegaanbaar pad met brandnetels en bramenstruiken. Ja, ook dat hoort bij het ontdekken van nieuwe paden. Het gaat meestal niet zonder de nodige obstakels. Dat weet ik inmiddels ook en neem ik op de koop toe, want ik weet dat het dit vaak meer dan waard is.

Alhoewel…na flink door een weiland geploeterd te hebben kom ik voor een hek te staan. En nu? Oh, daar zie ik een doorgang. Alhoewel, ik sta nu oog in oog met de Moezel en een bord van een bedrijf met waakhonden. Tja, soms loopt een pad ook gewoon dood en moet je weer een stukje terug.

Ook dát is geen verrassing meer en ik moet dan ook erg om mezelf lachen. Ja, hoor je wilt weer eens eigenwijs zijn haha. Dus ik ga terug…natuurlijk weer net even iets anders dan ik gekomen ben, want wie weet gaat dit sneller. En ja, uiteindelijk kom ik weer op een fatsoenlijk pad.

Hmm, zit mijn achterwiel los? Mijn fiets doet raar…het zal toch niet? Ai, ik heb een lekke achterband. Dat wordt dan nog 10 km teruglopen. Ik moet weer om mezelf lachen en met een glimlach loop ik verder. De andere fietsers die ik tegenkom moeten vast denken wat een rare, haha maar ze doen maar.

Een dame op de fietst stopt en vraagt me of ik lucht nodig heb. Nee bedankt, de band is helaas echt kapot zeg ik, want inmiddels is echt alle lucht eruit. Ik besluit de kortste weg terug te nemen. Maar dat blijkt nóg meer uitdaging voor me te betekenen! Lopend op het fietspad, moet ik langs een snelweg een enorme brug over het water over. Iets met hoogtevrees op bruggen. Ik word lekker getest vandaag, kom maar op ik ga er voor!

Met enigszins knikkende knieën, maar wel super trots op mezelf dat ik het gedaan heb, kom ik even later in het piepkleine dorp Kenn terecht. Als ze hier een fietsenmaker hebben, dan stap ik naar binnen. Maar nee, geen enkele fietsenzaak te bekennen.

Een auto stopt en de man vraagt of ik lucht nodig heb…nee antwoord ik weer, de band is echt stuk. Ik bedank hem en loop verder. Dan komt ineens een kleine jongen uit een zijstraat op me af. Hij zegt dat ik mee moet komen, want zijn vader kan mijn fiets repareren!

Ik word hartelijk onthaald in een grote garage en voor ik er erg in heb, staat mijn fiets al zonder achterband op een bierkrat. Het lijkt wel alsof er een engel is neergedaald…enorm dankbaar en blij rijd ik 10 minuten later de laatste 5 km terug.

Ik blijf dus overtuigd.

Van de gebaande paden afgaan, je eigen pad volgen is het mooiste wat je kunt doen.

Ja, het gaat vaak gepaard met obstakels en soms lijkt het even dood te lopen. Maar wanneer je door blijft gaan en vriendelijk blijft voor jezelf én anderen, dan gebeuren de mooiste dingen. Dát zijn de verhalen die je je leven lang bij blijven, dé bijzondere momenten, dé verhalen die je met anderen deelt.

Dus durf je eigen pad te gaan kiezen en ga op avontuur! Wat wordt jouw verhaal?

×